Header image

Predstavitev

Višnja Gora je privabljala turiste že pred I. svetovno vojno in že davnega leta 1929 je bilo ustanovljeno Turistično olepševalno društvo.  Med obema vojnama so bile v Višnji Gori številne gostilne ( pri Omahnu, Turku, Nadrahu), ki so poleg gostinske ponudbe ponujale tudi prenočišča.  Turiste so privabljali z oglasi po različnih časopisih in vodnikih, razvajali pa z nizkimi cenami in dobro postrežbo.

Pozimi je bila Višnja Gora center zimskih športov. Ugoden teren je bil zanimiv tudi nekaterim posameznikom iz Ljubljane, ki so leta 1934 ustanovili smučarski klub Polž. Med drugimi sta bila člana kluba tudi ing. Milan Šuklje in Rudolf Badjura, organizator slovenskega smučanja in planinarjenja ter pisec izletniških vodnikov in topograf.

Odprtje smučarskega doma na Polževem je bilo že januarja naslednjega leta, ko ga je blagoslovil ljubljanski škof dr. Gregorij Rožman. Otvoritvene slovesnosti se je udeležilo precej ljudi, saj se je samo iz Ljubljane z vlakom pripeljalo več kot 200 navdušencev. Zaživel je smučarski turizem in  smučarji so prihajali z vlaki – tudi po sto na enkrat. Poleg smučišča so turiste privabljala naravna, po več kilometrov dolga sankališča, kakšnih ne najdemo zlepa.

Poleti pa je zaživel izletniški turizem. Turiste je privabljala predvsem okolica Višnje Gore. Mesto je tako postalo izhodišče za izlete na Stari grad, Gradišče, Kucelj in Polževo-Sv.Duh.

Poleg tega pa so zagnani turistični delavci leta 1937 slavnostno odprli bazen. Kopališče so zgradili s prostovoljnim delom  in malimi finančnimi sredstvi. To je privabilo ogromno turistov, saj kopališča ni bilo vse od Ljubljane do Novega mesta.

V letih in desetletjih po vojni je turizem nekoliko stagniral. Kopališče so imeli v rokah različni upravljavci in sedanji najemniki so kopališče obnovili z novimi garderobami in tuši. Uredili so zelenice, zasadili živo mejo, otroke pa razveselili z igrali in toboganom. Na kopališču, katerega sestavljata mali otroški bazen in 33-metrski bazen za plavalce, lahko obiskovalcem postrežejo tudi s primerno gostinsko ponudbo Več »

Turistično društvo je ponovno oživelo v zadnjih desetih letih. Leta 1997 je bilo ponovno uradno registrirano in z izvolitvijo novih odborov. Predsednik društva je bil od leta 1997 do leta 2004 Pavel Groznik, od leta 2004 do leta 2009 Liza Zavodnik Juhas, od leta 2010 pa društvo vodi Jurij Groznik.

Društvo si prizadeva za lep in urejen kraj, prav tako pa organizira več tradicionalnih prireditev, ki privabljajo vsako leto več obiskovalcev. Med prireditvami lahko izpostavimo prireditev za materinski dan in seveda Anin sejem konec julija.

 

 

 

 

 

Mestece Višnja Gora (389 m) je nastalo na griču pod hribom (508m), kjer je včasih stal ... Več >>>

Polž kot simbol mesta ima svoj izvor v dragoceni polževi lupini-školjki, vdelani v ... Več >>>

V Višnji Gori se je rodilo ali ustvarjalo veliko znanih osebnosti, tako na kulturno... Več >>>