Mestna hiša

30. Nov. 2020

Mestna hiša

30. Nov. 2020

Mestna hiša, ki stoji na sedanjem Mestnem trgu št. 21, je že stoletja v javno-mestni lasti. Na oboku nad vhodnimi vrati je v kamen vklesan napis Mestna hiša 1892, ki pa ne označuje tudi njene starosti. Bila je namenjena sedežu mestnega sodnika, kasneje župana in za seje mestnega sveta, do 1906 je bila v njej tudi šola. Začetek šole v Mestni hiši sega v leto 1554 s kakšnimi 10-15 učenci.

V kroniki Konrada Črnologarja iz leta 1885 beremo: » V jednonasdtropnej mestnej hiši, je pri tleh cerkovnikovo stanovanje in mestna ječa, v prvem nadstropji pa dve šolskej sobi in mestni arhiv.«

V mestnem arhivu se je čuval tudi pečat Višnje Gore iz 14. stoletja, kasneje pa tudi polževa lupina priklenjena na verigo – simbol mesta Višnje Gore.

Danes je v Mestni hiši sedež Krajevne skupnosti Višnja Gora, knjižnica in sedež več krajevnih društev. V njej ima svoj prostor tudi Turistično društvo Višnja Gora. Večja soba v pritličju stavbe občasno služi kot razstavni in prireditveni prostor za krajevne dogodke.

Morda vas bo zanimalo …

Anin sejem

Anin sejem

Vabljeni na Anin sejem, ki bo med 28. in 30. julijem v Višnji Gori.

Vabilo na otvoritev razstave

Vabilo na otvoritev razstave

Vabljeni na odprtje razstave ilustracij Marije Ranković ob izidu srbskega prevoda dela Kozlovska sodba v Višnji Gori,

Pustni torek

Pustni torek

Male in velike pustne šeme vabljene na zabavo in rajanje na Mestnem trgu v Višnji Gori, v torek, 21.2.2023, ob 17 uri.

Obisk dedka Mraza

Obisk dedka Mraza

Pridružite se nam v sredo, 28. decembra ob 17.00 pred Hišo kranjske čebele.

Natečaj za najlepši medenjak 2022

Natečaj za najlepši medenjak 2022

Sodelujte na natečaju za najlepši medenjak, ki poteka do vključno 1. 12. 2022. Pripravljata ga APILAB – Hiša kranjske čebele in Turistično društvo Višnja Gora.

Skupaj raziskujmo  pravljično Višnjo Goro