Mestni trg z Valvazorjevim vodnjakom

30. Nov. 2020

Mestni trg z Valvazorjevim vodnjakom

30. Nov. 2020

Nekoč je bil Mestni trg center dogajanja. Pri vodnjaku so se zbirale gospodinje, obrtniški pomočniki in vajenci, saj je bil v vsaki mestni hiši kak obrtnik, trgovec ali gostilničar. Vsi so živeli od sejmov, ki jih je bilo, razen nedeljskih, še najmanj deset na leto.

Mestni trg ali Plac je v bistvu prostor po katerem je tekla državna cesta Ljubljana-Novo mesto, ki se na prostoru, kjer je vodnjak, prostorsko razširi. V kroniki iz leta 1885 je napisano: » V železni vodnjak je napeljana po železnih ceveh studenčnica iz hriba Stari grad. Vrh stebra je mali kip Valvazorja. Leta 1872 je bilo vse to na Dvoru pri Žužemberku ulito in je stalo blizu 1000 goldinarjev. Prejšnji vodnjak je bil iz lesa. V mestu je poštna postaja. Pošta je bila tu že v XVII. stoletju. Na vrhu Mestnega trga pa stoji cerkev Sv. Ane.« Nekoč je bil mestni trg center dogajanja.

Sredi trga stoji lipa, ki je bila posajena okrog leta 1885, ob priliki, ko so prvič potovali čez Višnjo Goro Sokoli iz Ljubljane v Novo mesto. Trg je znan po Jurčičevi »Kozlovski sodbi v Višnji Gori«, ki pa gotovo ni bila edina javna sodba, ker je mesto imelo pravico do krvave rihte (smrtna kazen), ter je tudi sodilo razbojnikom, morilcem in čarovnicam. Sodbe pa je izvrševal pincgavgar na Peščeniku, na griču, nasproti odcepa ceste na Spodnje Brezovo, kjer še danes straši.

Morda vas bo zanimalo …

Anin sejem

Anin sejem

Vabljeni na Anin sejem, ki bo med 28. in 30. julijem v Višnji Gori.

Vabilo na otvoritev razstave

Vabilo na otvoritev razstave

Vabljeni na odprtje razstave ilustracij Marije Ranković ob izidu srbskega prevoda dela Kozlovska sodba v Višnji Gori,

Pustni torek

Pustni torek

Male in velike pustne šeme vabljene na zabavo in rajanje na Mestnem trgu v Višnji Gori, v torek, 21.2.2023, ob 17 uri.

Obisk dedka Mraza

Obisk dedka Mraza

Pridružite se nam v sredo, 28. decembra ob 17.00 pred Hišo kranjske čebele.

Natečaj za najlepši medenjak 2022

Natečaj za najlepši medenjak 2022

Sodelujte na natečaju za najlepši medenjak, ki poteka do vključno 1. 12. 2022. Pripravljata ga APILAB – Hiša kranjske čebele in Turistično društvo Višnja Gora.

Skupaj raziskujmo  pravljično Višnjo Goro