Šola

30. Nov. 2020
Stara šola v Višnji Gori

Šola

30. Nov. 2020
Stara šola v Višnji Gori

Višnjegorsko mesto je šolo premoglo najpozneje leta 1496, ko se v listinah omenja »skolastik«. Na šolo v tistim času kaže tudi precejšnje število dunajskih univerzitetnikov iz Višnje Gre na prelomu v novi vek.


Od srede 16. stoletja se šola v listinah večkrat omenja, saj je leta 1554 ljudski učitelj pričel s poučevanjem 15 otrok v Mestni hiši. Za pravi premik na področju šolstva pa štejemo leto 1815, ko je bila ustanovljena trivialna šola, enorazrednica. Učitelj je bil hkrati organist, cerkovnik, pisar in mrliški oglednik. Plačan je bil iz šolnine. Do leta 1824 je pouk potekal v pritlični mežnarski sobici, kasneje pa v Mestni hiši.


Domneva se, da je nekaj učenosti v Višnjanski šoli lahko pridobival tudi Primož Trubar, prav gotovo pa je osnovno šolo v Višnji Gori obiskoval Josip Jurčič.


Leta 1906 je višnjegorska šola postala štirirazrednica in z dograditvijo novega poslopja je dobila podobo, kakršno poznamo še danes. Tudi šolska knjižnica si je opomogla, saj se je pomnožila na okoli 200 knjig.


V šolskem letu 1920/21 so šolo razširili v petrazrednico, deset let kasneje l.1930 v šestrazrednico.

Poslopje je v pritličju imelo 3 učilnice in zbornico, v drugem nadstropju pa so bili ena učilnica, soba za učila, soba za stanovanje samskega učitelja in upraviteljevo trisobno stanovanje. V kleti stavbe so bile še tri ločene drvarnice, klet in kotel za pranje perila. V poslopju je bil vodovod, napeljana je bila tudi elektrika, a to le v stanovanja. Knjižnica je obsegala 320 knjig za šolarje, učiteljem pa je bilo na razpolago 220 knjig.

V času II. Svetovne vojne je pouk potekal v šolski zgradbi vse do bombardiranja kraja leta 1943, nato pa v okolici in v Codellijevem gradu do požiga obeh decembra istega leta. Žal je šola v požaru izgubila ves šolski inventar, arhiv in knjižnico. Pouk je bil prekinjen do marca leta 1945.

Po vojni je postala šola ponovno štirirazrednica. Osemletka je postala šele leta 1963/64 in od septembra 1964 tudi podružnična šola OŠ Stična.

V šolskem letu 1999/2000 so šolski prostori in učilnice utihnili. Šolarji so se preselili v novo moderno stavbo.

Trenutno poteka popolna prenova stare šole in v nastajanju je Hiša kranjske čebele. To bo čudovita hiša doživetij z vstopno turistično informacijsko točko v občino. Znotraj se bo nahajal turistično informacijski center, kavarna, hostel in sodobni muzej o kranjski čebeli, gradu Podsmreka in tudi zgodovini Višnje Gore.

Morda vas bo zanimalo …

ANIN SEJEM ODPOVEDAN

ANIN SEJEM ODPOVEDAN

Žal smo prisiljeni zaradi včeraj sprejetega odloka vlade, da moramo organizatorji dogodkov od danes...

24. Anin sejem v živo konec julija

24. Anin sejem v živo konec julija

Višnja Gora, staro mestno jedro, od petka do nedelje, 23., 24. in 25. julija 2021 - V starem mestnem jedru Višnje Gore, kjer v sožitju bivata polž...

Čistilna akcija

Čistilna akcija

Čistilna akcija bo potekala v soboto, 17. aprila 2021, z začetkom ob 9 uri. Čistilna akcija bo potekala na območju Višnje Gore po sistemu poberimo...

Pust 2021

Pust 2021

Višnjani si že želimo pomladi. Pustno rajati zaradi znane, nadležne, male pošasti letos nismo mogli.Zato pa smo zimo poskušali pregnati vsaj z...

Skupaj raziskujmo  pravljično Višnjo Goro