Šola

30. Nov. 2020
Stara šola v Višnji Gori

Šola

30. Nov. 2020
Stara šola v Višnji Gori

Leta 1554 je prvi ljudski učitelj pričel s poučevanjem 15 otrok v Mestni hiši. To leto se šteje kot pričetek šolanja v Višnji Gori. Za pravi premik na področju šolstva štejemo leto 1815, ko je ustanovljena trivialna šola, enorazrednica. Učitelj je bil hkrati organist, cerkovnik, pisar in mrliški oglednik. Plačan je bil iz šolnine. Do leta 1824 je pouk potekal v pritlični mežnarski sobici, kasneje pa v Mestni hiši.

Leta 1906 je višnjegorska šola postala štirirazrednica in z dograditvijo novega poslopja je dobila podobo, kakršno poznamo še danes. Tudi šolska knjižnica si je opomogla, saj se je pomnožila na okoli 200 knjig.

V šolskem letu 1920/21 so šolo razširili v petrazrednico, deset let kasneje l.1930 v šestrazrednico.

Poslopje je v pritličju imelo 3 učilnice in zbornico, v drugem nadstropju pa so bili ena učilnica, soba za učila, soba za stanovanje samskega učitelja in upraviteljevo trisobno stanovanje. V kleti stavbe so bile še tri ločene drvarnice, klet in kotel za pranje perila. V poslopju je bil vodovod, napeljana je bila tudi elektrika, a to le v stanovanja. Knjižnica je obsegala 320 knjig za šolarje, učiteljem pa je bilo na razpolago 220 knjig.

V času II. Svetovne vojne je pouk potekal v šolski zgradbi vse do bombardiranja kraja leta 1943, nato pa v okolici in v Codellijevem gradu do požiga obeh decembra istega leta. Žal je šola v požaru izgubila ves šolski inventar, arhiv in knjižnico. Pouk je bil prekinjen do marca leta 1945.

Po vojni je postala šola ponovno štirirazrednica. Osemletka je postala šele leta 1963/64 in od septembra 1964 tudi podružnična šola OŠ Stična.

V šolskem letu 1999/2000 so šolski prostori in učilnice utihnili. Šolarji so se preselili v novo moderno stavbo.

Danes šola, ki letos praznuje svojo stoto obletnico, nudi začasen dom stanovalcem Vzgojnoizobraževalnega zavoda Višnja Gora. Njena prihodnja vloga zaenkrat ni določena.

Morda vas bo zanimalo …

22. Anin sejem v Višnji Gori

22. Anin sejem v Višnji Gori

Program dogajanja  Petek, 26. 7. 20.00 – Odprtje razstave učencev OŠ Stična, Višnja Gora in Zagradec  pod naslovom »Višnja Gora v očeh mladih«,...

Predavanje: Objekti globokega neba

Predavanje: Objekti globokega neba

Pridružite se nam na poljudnem predavanju z nalovom Objekti globokega neba z dr. Andrejo Eršte iz Astronomskega društva Javornik, 6. aprila ob 19:30...

Pustna povorka v torek, 5. marca 2019

Pustna povorka v torek, 5. marca 2019

Male in velike maske se dobimo približno ob 17. uri na Mestnem trgu in skupaj krenemo proti Mestnemu kopališču Višnja Gora,kjer bo na...

Sprehod po vesolju

Sprehod po vesolju

Ob 10-letnici mednarodnega leta astronomije, ki poteka pod okrijem Mednarodne astronomske zveze (IAU) bo med 10. in 12. januarjem 2019 spet zaživel...

Skupaj raziskujmo  pravljično Višnjo Goro