Praznovanje na Mestnem kopališču Višnja Gora

12. Dec. 2019

Praznovanje na Mestnem kopališču Višnja Gora

12. Dec. 2019

To soboto smo družno praznovali tako 90 letnico Turističnega društva Višnja Gora kot 20 letnico pobratenja občin Ivančna Gorica in nemški Hirschaid. Vse to pa je okronala še podelitev priznanj najlepšim središčem krajevnih skupnosti občine ter  podelitev priznanj občinske turistične zveze zaslužnim v turizmu.

Prejeli smo vabila na slavje. Vsako je bilo v, za to priložnost izdelani, kuverti, ozaljšani s spominsko znamko, ki nas naj spomni na ta visoki jubilej. Priprave so vključevale sestavo zbornika, pričevalca devetdesetletnega delovanja društva do načrtovanja vsebinskega dela slavja, snovanja spominskih daril od visoko umetniške stvaritve akademskega kiparja Mirka Bratuža do izdelkov starejših članic upravnega odbora in krasitve prostora s sončnicami. Naj bosta veseli polžek in spominska razglednica Višnje gore iz časa ustanavljanja Tujsko-prometnega in olepševalnega društva Višnja Gora / objava v »Slovencu« ob počastitvi 450 letnice mestnih pravic Višnje Gore / spomin na zdajšnje praznovanje.

Vse se je odvijalo na višnjanskem Mestnem kopališču, ki ga je tako zagnano in predano zgradilo pred 81-imi leti prav TDVG, ki se je takrat imenovalo »Tujsko-prometno in olepševalno društvo v Višnji Gori«.

Hvaležni smo Zadelovim (podjetje Panturizem d.o.o., danes Ecoplin VG d.o.o.) ker urejajo zemljišče in objekte v duhu dobrih gospodarjev, jih kljub birokratskim oviram vzorno vodijo in širijo ponudbo. S tem zemljišču dodajajo višjo vrednost, ki smo jo to soboto lahko izkoristili za občinsko svečanost.

Pa začnimo tako kot je prireditev potekala:

Pozdravili in  popeljali so  nas v praznovanje glasbeniki, člani godbe Stična.

Kot našemu starodavnemu mestecu pritiče, je mestni bobnar g. Janez Koščak nagovoril zbrane z bobnom in  svojim odločnim glasom uradno otvoril slovesnost. Zadoneli sta slovenska in nato evropska himna in strumno čast smo jima izkazali vsi prisotni nato pa sproščeno posedli k mizam.

Slavje sta vodila ga. Špela Bašar in g. Igor Rajnar, ki je približal dogajanje nemško govorečim gostom iz pobratenega Hirschaida.

Razveselili so nas naši najmlajši meščani iz vrtca Polž in POŠ Višnja gora in malo starejši Višnjanski fantje ter Marko Vozelj, ponosen Višnjan je povezal ljudi z »Belimi jadri« in lastno skladbo posvečeno Višnji Gori. Plesna skupina mladenk iz Hirschaida je navdušila s sodobnim plesom in povabilom, da naj mladi ne podležejo zgolj pozornosti mobitelom in računalnikom. Gosti iz Hirschaida so navdušeno vriskali in pospremili dogajanje s prižganimi mobiteli.

Protokolarni program so zapolnili:

G. Jože Gros, predsednik TDVG je uvodoma povabil, da z minuto molka počastimo tiste, ki jih ni več med nami.

Spomnil nas je na bogato dediščino davnih vizionarjev, ki niso prepoznali zgolj gospodarske plati turističnih odločitev ampak tudi tisto pravo vrednost vsebine, ki daje neverjetno veselje in ugodje ter vrača življenje v kraj. Predstavil nam je delovanje društva vse od ustanovitve pa do danes. Pripovedoval je o načrtih društva in o tradicionalnih prireditvah, ki jih organiziramo in tistih, kjer sodelujemo z drugimi društvi. Predstavil je nove smeri, ki se odpirajo s posegi na območju stare šole in novimi vsebinami, ki jih prinašajo dom Krajnske čebele in čebelarska akademija ter nova arheološka spoznanja.

Zahvalil se je vsem, ki so partnerji v naših prizadevanjih in podelil: 5 velikih priznanj društva občini, Občinski turistični zvezi, Krajevni skupnosti Višnja Gora, Turistični zvezi Slovenije in g. Pavlu Grozniku ter plakete društva. Prejeli so jih: župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, urednik zbornika  Marjan Potokar, Društvo prijateljev konj Višnja Gora, Društvo upokojencev Višnja Gora,  Ecoplin VG d.o.o., Elvez d.o.o., Kulturno umetniško društvo Janez Ciglar Višnja Gora, Prostovoljno gasilsko društvo Višnja Gora, Podružnična osnovna šola Višnja Gora, Turistično društvo Polževo, Vzgojno- izobraževalni zavod Višnja Gora, Vrtec Polžek, Zavod prijetno domače in župnik Slavko Judež.

Oboje, plakete in priznanja, je izdelal Mirko Bratuša, redni profesor na Pedagoški akademiji v Ljubljani in izredni član SAZU.

G. Dušan Strnad je, kot župan občine Ivančna Gorica, pozdravil goste in vse zbrane, čestital  TDVG ob visokem jubileju, pozval  k strpnosti ob izkopavanjih sredi Višnje Gore in povedal, da imamo skupne velike cilje preko Zavoda prijetno domače.

Najzaslužnejšim v občini župan podeljuje spominski kovanec in tokrat ga je prejelo Turistično društvo Višnja Gora.

Pozdravil in čestital nam je tudi predsednik Turistične zveze Slovenije g. Pavle Hevka. Povedal je, da je malo slovenskih krajev, tudi precej večjih od naše Višnje Gore, ki bi imeli tako uspešna turistična društva kot je naše.

Podelil je priznanja zaslužnim članom Turistične zveze Slovenije, delujočim v Višnji Gori.

Za svojo zvestost Turistični zvezi in nadaljevanje družinske tradicije so  prejeli častni bronasti znak: Jurij Groznik, Andrej Zupančič in Kristina Zadel.

Prejemnika častnega srebrnega znaka sta:

ga. Silvana Malkoč, ki je društvu mnoga leta tiho nudila tisto oporo, ki jo delujoče telo nujno potrebuje, to je: povezovanje, prijazen optimizem, ko drugim že primanjkuje navdiha in doslednost. Je vir informacij, umetniško učinkovita in, ne nazadnje, nepopustljivo zanesljiva in

g. Jože Gros, predsednik našega društva, ki s svojo angažiranostjo in predanostjo uspeva voditi prenekatero aktivnost ter povezuje naše društvo z ostalimi in občino.

Zlato plaketo TZS , ki je najvišje priznanje TZS je prejel g. Pavel Groznik, naš neizčrpen vir informacij, navdiha, humoren pripovedovalec, koreniti Višnjan, ki je prav našemu Turističnemu društvu in ostalim TD občine vrsto let v neuklonljivo podporo.

Turistično društvo Višnja Gora pa je prejelo Pisno priznanje s srebrnim znakom.

Predsednik Občinske Turistične zveze g. Stanislav Kralj,  je podelil 6 priznanj za najlepše urejena središča krajevnih skupnosti. Med večjimi kraji je bil za najlepšega razglašen Šentvid pri Stični, drugo in tretje mesto je pripadlo Krki in Višnji Gori. Med manjšimi krajevnimi središči pa je slavil Zagradec, sledila sta mu Metnaj in Ambrus.

Višnja Gora je tako prejela bronasto priznanje OTZ.

Ga. Špela Bašar nas je prijetno vodila skozi prireditev in nam pripovedovala o našem turističnem društvu Višnja Gora. Za pokušino nam je brala odlomke iz zbornika, ki je, z veliko prizadevnostjo ustvarjalcev, zagledal luč prav v teh dneh in v počastitev 90. obletnice obstoja Turističnega društva Višnja Gora. Govori o nastanku, življenju, uspehih, dilemah in naporih članov od nastanka društva pa do danes. Rdeča nit je vedno delovanje v dobro mesta, njegove prepoznavnosti, vključevanja v svetovne tokove in ne nazadnje: nenehnega prepletanja z vsem kar se dogaja v mestecu. Tudi delno zamrtje delovanja, ki se je zgodilo, ko je mesto doživelo kar nekaj udarcev, dokazuje kako društvo diha s krajem.

A pred nami se odpira živahnejša prihodnost, podprta z novimi vsebinami in privlačnejšim okoljem mestnega jedra.

Naj končam z  napovedjo, da bo ta zbornik kot pričevalec zgodovine pobliže predstavljen v POŠ Višnja Gora, kjer so letos začeli s Turističnim krožkom, njihov ravnatelj g. Potokar pa je vodilni ustvarjalec pričujoče knjige »Razcvet turizma ali tako se je pričelo v Višnji Gori in njeni okolici«.

Morda vas bo zanimalo …

Pustno rajanje

Pustno rajanje

Vse pustne šeme vabljene v torek, 13. februarja 2024, ob 17.00 na Mestno kopališče Višnja Gora.

Praznično voščilo

Praznično voščilo

Zahvaljujemo se vam za druženja na dogodkih društva in vašo podporo našemu delu v letu 2023.

Obisk dedka Mraza

Obisk dedka Mraza

Vljudno vabljeni v četrtek, 28. decembra 2023 ob 17.00 na Mestni trg pred Hišo kranjske čebele.

Vabljeni na kostanjev piknik

Vabljeni na kostanjev piknik

V nedeljo, 15.10.2023 vas od 14. ure dalje vabimo na kostanjev piknik na Mestnem kopališču Višnja Gora.

Skupaj raziskujmo  pravljično Višnjo Goro