Se vidimo v Višnji Gori

 

Višnja Gora z okolico je prve turiste privabljala že pred I. svetovno vojno. Vlak, ki je v Višnjo Goro prvič prisopihal leta 1894 je ljudem omogočil cenejši in lažji dostop. In Višnja Gora je zaradi naravnih lepot, možnosti izletov, sproščanja in zabave pri ljudeh zbujala vedno več zanimanja.

Tujsko-prometno in olepševalno društvo Višnja gora je bilo ustanovljeno že daljnega leta 1929.

Med obema svetovnima vojnama so bile v Višnji Gori številne gostilne (Pri Brodnikovih, pri Omahnu, Turku, Nadrahu, Kamenčanu, Rinežu, Vauptu in druge), ki so poleg gostinske ponudbe ponujale tudi prenočišča.  Turiste so privabljali z oglasi po različnih časopisih in vodnikih, razvajali pa z nizkimi cenami in dobro postrežbo.

Pozimi je bila Višnja Gora center zimskih športov. Ugoden teren je bil zanimiv tudi nekaterim izobražencem, smučarskim zanesenjakom iz Ljubljane, ki so leta 1934 ustanovili Smučarski klub Polž. Med drugimi so bili člani kluba tudi ing. Milan Šuklje in Rudolf Badjura, organizator slovenskega smučanja in planinarjenja ter pisec izletniških vodnikov in topograf in Jože Zupančič (Selanov iz Zavrtač), novinar, urednik Slovenskega naroda in prevajalec.

Smučarski center pozimi, izletniški turizem poleti

Odprtje smučarskega doma na Polževem je bilo že januarja 1935, ko ga je na svečani otvoritvi blagoslovil ljubljanski škof dr. Gregorij Rožman. Otvoritvene slovesnosti se je udeležilo veliko ljudi, saj se je samo iz Ljubljane z dvema vlakoma pripeljalo več kot 600 navdušencev, slovesnost pa je prenašal tudi radio. Zaživel je smučarski turizem in smučarji so prihajali z vlaki – tudi po sto naenkrat. Poleg smučišča so turiste privabljala naravna, po več kilometrov dolga sankališča, kakršnih ne najdemo zlepa.

Poleti pa je zaživel izletniški turizem. Ljubljančani, pa tudi Primorci in Zagrebčani so radi obiskovali predvsem okolico Višnje Gore. Mesto je postalo izhodišče za izlete na Stari grad, Gradišče, Kucelj in Polževo-Sv. Duh.

Mestni bazen v Višnji Gori že leta 1937

Za prvim modernim planinskim domom na Polževem je Višnja Gora že leta 1937 dobila tudi prvo moderno športno kopališče na Dolenjskem z olimpijskim bazenom. Kopališče so zagnani člani društva zgradili s prostovoljnim delom in malimi finančnimi sredstvi. To je privabilo ogromno turistov, saj kopališča ni bilo vse od Ljubljane do Novega mesta.

V letih po drugi svetovni vojni je imela prednost obnova, izgradnja tovarn in bivališč. Razvoj kraja kot turistične destinacije je zastal. Šele sedanjim najemnikom je uspelo objekt obnoviti v sodobno kopališče, z novimi garderobami in tuši, urejenimi zelenicami, otroke pa razveseli igrišče z igrali in toboganom. Na Mestnem kopališču, katerega sestavljata mali otroški bazen in 33-metrski bazen za plavalce, obiskovalcem postrežejo tudi s primerno gostinsko ponudbo.

Turistično društvo

Naše društvo si prizadeva, da je Višnja Gora v spominu obiskovalcev zapisana kot Slovenska pravljica.  Prizadevamo si za lep in urejen kraj, za umeščanje Višnje Gore na slovenski in svetovni turistični zemljevid. Poudarjamo bogato zgodovino starodavnega mesta z ohranjenim srednjeveškim jedrom in čudovitimi naravnimi danostmi in pohodnimi potmi v okolici. Z organiziranjem in sodelovanjem na več tradicionalnih prireditvah v kraju, npr. Jurčičev pohod, Anin sejem, višnjanska pustna povorka, jesenski kostanjev piknik, Moja dežela – lepa in gostoljubna ter Krevsov tek k nam privabljamo številne redne obiskovalce.

Aktivno sodelujemo tudi z drugimi turističnimi društvi in Zavodom prijetno domače.

Veselimo se novih višnjanskih turističnih zgodb h katerim bomo prispevali po najboljših močeh in v katere povezujemo čim več lokalnih ponudnikov. Po dogovoru izvajamo tudi vodene oglede po mestnem jedru Višnje Gore in okolici. Društvo si prizadeva za lep in urejen kraj, prav tako pa organizira več tradicionalnih prireditev, ki privabljajo vsako leto več obiskovalcev. Med prireditvami lahko izpostavimo prireditev za materinski dan in seveda Anin sejem konec julija.

Zanimivo branje o Višnji Gori 

Znane osebnosti

V Višnji Gori se je rodilo ali ustvarjalo veliko znanih osebnosti, tako na kulturno-umetniškem, kot tudi na športnem področju. Pri tem lahko v posamezni kategoriji izpostavimo naslednje predstavnike: Kulturni ustvarjalci Anton Tomšič...

Simboli kraja

Višnjegorski polž Polž kot simbol mesta ima svoj izvor v dragoceni polževi lupini-školjki, vdelani v baržun in masivno zlato. Iz školjke so pili mestni očetje ob slovesnih prilikah. Školjka je bila prikovana z zlato verižico na leseno podnožje....

Zgodovina kraja

Najdbe iz prehoda bronaste dobe v železno dobo dokazujejo, da so okolico Višnje Gore že zgodaj poseljevali Iliri in Kelti. Najdbe hranijo v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani. Na področju današnjega mesta Višnje Gore je bilo v rimski dobi...

Skupaj raziskujmo  pravljično Višnjo Goro